Hoe was ik wol?

Wol heeft van nature een zelfreinigende werking: je hoeft wol minder vaak te wassen dan andere textielsoorten.

Het beste was je wol op de hand; in koud of lauw water. Laat het niet in het water staan om te weken! Als je wol op de hand wast, knijp je het daarna voorzichtig uit en rol dan het kledingstuk in bijvoorbeeld een handdoek om het vocht eruit te drukken.

Als je wol in de wasmachine wast, gebruik dan het speciale wolwasprogramma en een speciaal wolwasmiddel, en was de wol nooit warmer dan 30 graden, liefst zelfs koud want de machine gebruikt mogelijk op een wasprogramma van 30 graden wel koud spoelwater en die temperatuurswisseling zorgt voor krimpen. Centrifugeer niet of houd het toerental op z’n laagst. Wol nooit strijken, en vooral ook nooit in de droger doen!

Gebruik geen wasverzachter voor je wol: wasverzachter zet een soort laagje op de wol. Dit is schadelijk voor de vezel en alle goede eigenschappen van de wol gaan daardoor verloren.

Na het wassen breng je het kledingstuk zo goed mogelijk in vorm en droog je het ’t liefst liggend.

Hoe was ik zijde?

Gebruik voor het wassen van zijde een wol/zijde wasmiddel. Was zijde nooit warmer dan 30 graden. Laat zijde nooit weken, maar spoel het meteen uit. Gebruik geen alkalische wasmiddelen, dit tast de zijdevezel aan. Zijde mag je niet te heet strijken, hierdoor kan de vezel vergelen. Ook tijdens het strijken niet besprenkelen met water; dit geeft vlekken. Zijde mag je niet wringen of wrijven, ook niet centrifugeren. Dus als je het in de wasmachine wilt wassen, zet dan het centrifugeerprogramma uit en gebruik een kort wasprogramma.

Het drogen van een zijden kledingstuk gaat het beste plat, bijvoorbeeld op een schone handdoek. Kleinere kledingstukken zoals blouses en hemden kan je op een kledinghanger laten drogen. Niet in de zon, niet op de verwarming.

© 2016 - 2021 Poppy's Playground | Baby & Kraamcadeau's | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel